A téli ékszerviselés szabályai

A tél a visszahúzódás időszaka, ám ékszerei lehetnek ragyogóak. Talán a legelső íratlan szabálynak mondható, hogy bármilyen ékszert is viseljünk, az legyen összhangban a megjelenésünkkel.

Ugyanakkor a tél bizony elhozza a nem kívánatos, vastagon takaró ruhadarabok, a kesztyűk, a bundák, sálak és a vállat takaró stólák idejét. Vannak persze, akik örülnek ennek.Többen azonban, akik habitusukból kifolyólag kevésbé szeretik a hideget, a fény hiányát, vagyis a „visszahúzódás” ezen időszakát. Számukra jó hír, az első szabály:

Viselje magán a fényt arany ékszer formájában!

Most azonban senkit sem kívánunk arra bíztatni, hogy ő legyen a fény az éjszakában, inkább arra hívnánk fel a figyelmet, hogy apró, lámpásokként irányítsuk a tekinteteket.

A visszahúzódás tehát irányadó mottóként itt is jelen van akképpen, hogy télen semmiképpen se essünk túlzásokba. Ugyan öltözködés terén kénytelenek vagyunk több réteget is magunkra venni, az ékszerekkel ne tegyük ugyanezt.

Válasszunk tehát stílusosan egyszerű, ha lehet minimalista, de mindenképp selymesen fényes, csillogó darabokat, például a Schmuck ékszerszalonok arany nyakláncai közül. Jöhet ezen belül minden, ami finoman vonzza a tekintetet, de a látványos, nagyszabású ékeink megmutatását hagyjuk meg a nyári időszakra, amikor az apró ruhadarabok által nagy felületen láttatni engedett testrészeink remek alapot adnak a nagy volumenű ékszereknek, ékszerkollekcióknak.

Öltözzünk télbe!

Szinte az első szabályból adódik a második: téli színeket válasszunk. Az ezüst, a fehér arany és palládium, megbolondítva szikrázóan fehér vagy kékes ékkövekkel a lehető legtökéletesebb választás.

A finom hópelyhek vagy jégszikrák csillogása az ujjakon, a fülekben, a vékony karkötőkön mesebeli hangulatot varázsolnak körénk még akkor is, ha épp nem állunk szikrázó hóesésben.

Viseljünk bátran kontrasztos ékszereket!

A három egyfajta varázsszám, pont olyan varázslatos, mint a tél, maga, mely nem csak a sötét éjszakákból áll, hanem ellenpontként fényben úszó, varázslatos éjekből. Ha tehetjük, engedjük hát meg magunknak a különleges, ünnepi alkalmakon az egyedi, magas minőségű, haute couture (otkotür) ékszereket a gyertyafényes csipkerózsika-bálok és a szikrázó-fények, tűzijátékok idején.

Minden olyan szettben tündökölhetünk az ilyen esteken, amelyek meglepően kontrasztosak. Az egyszerű lánc, a nagy, szikrázó kővel, a matt fehér arany, egy fényes, fekete gyönggyel, vagy apró gyémántokkal.

Végére három elgondolkodtató, megszívlelendő tanács:

Vékony kesztyűnk alatt viseljünk bármilyen szépen kidolgozott ékszert is, bizony nem szép a kidudorodó, nagy gyűrű, sem a kesztyű szárát felgyűrő, vastag karkötő. A hosszú, lelógó fülbevalókat sem a sálakhoz találták ki, nem csak nem mutatnak, de nem is praktikusak vele.

Valamint, ha körsálunk van, vagy stólánk, részesítsük előnyben inkább az önmagukban díszített, lelógó, nagy medál nélküli, rövidebb nyakláncokat, melyek sál alatt viselve nem csak stílusosabbak, de kissé ki is látszódhatnak, még -20 fokban, talpig bebundázott állapotunkban is.