Atyaég, mindjárt esküvő, de milyen karikagyűrűt válasszak?!

A karikagyűrű kiválasztását sose hagyjuk az utolsó pillanatra, már csak azért is, mert jóval nehezebb a megfelelőre rátalálni, mint egy nyaklánc vagy karkötő esetében. Ha mégis úgy alakul, hogy már csak napjaink vannak hátra a Nagy Napig, következzen most öt hasznos tanács a megfelelő karikagyűrű kiválasztásához.A legjobb persze az, ha nem kapkodjuk el a karikagyűrű kiválasztását, ugyanis ha körbenézünk például a Schmuck ékszerszalon kínálatában Schmuck karikagyűrűk széles választéka áll rendelkezésre, hogy mindenki megtalálja a neki megfelelő ékszert.

Milyen színű legyen a karikagyűrű?

Az ékszerészek többnyire 3 féle arany ötvözetet használnak: a fehéraranyat, a vöröses színű ötvözetet jelentő rozé aranyat és a hagyományos sárga arany. Ha gyorsan kell döntenünk, érdemes azt megfontolnunk, hogy az általában gyémánttal díszített karikagyűrű színe tükrözze az egyéniségünket, és nap, mint nap az összes ruhához, minden hangulatban egyaránt szívesen viselnénk.

A legegyszerűbb, ha arra gondolunk ilyenkor, hogy mi a kedvenc színünk – és ha nem a fenti három valamelyike, akkor ahhoz az ezüstös fehér, a vöröses vagy a napsárga illik-e jobban.

Legyen-e a férj és a feleség karikagyűrűje egyforma?

Természetesen nem! Persze, ez megnehezíti a döntést. Általánosságban azért elmondható, hogy a hölgyek előnyben részesítik a díszesebb, extravagánsabb, többnyire gyémánttal díszített karikagyűrűket, míg a férfiak inkább a letisztultabb formákat kedvelik. 

Az sem ritka, ha a férj karikagyűrűje tényleg „csak” egy arany karika. Már hosszú ideje íratlan szabály, hogy a házasulandó párok karikagyűrűi színben és kialakításban, dizájnban tartozzanak össze, jelezve, hogy a viselőik is egy párt alkotnak. 

Fontos, hogy milyen a karikagyűrű felülete?

A házasulandó feleknek fontos egyedül, nincs írott vagy íratlan szabály erre, azon kívül, hogy a karikagyűrűk legyenek összeillők. Mostanában két típus a legkeresettebb: a rusztikus felületű, illetve a véséssel díszített, fényes karikagyűrű. 

Természetesen nyugodt szívvel lehet a többi felülettípusból is választani és az sem gond, ha idővel a gyűrűk fénye megkopik, hiszen minden ékszerész vállalja polírozását.

A karikagyűrűk felületei az alábbiak: fényes-polírozott, matt, szálhúzott, rusztikus, véséssel díszített.

Milyen alakja legyen a karikagyűrűnek?

A karikagyűrű alakja hagyományosan kerek, azonban az utóbbi időben a szögletesebb forma is elfogadottá vált. Ennek a belseje ugyanolyan kerek, viszont jobban ellenáll a deformálódásnak. A lényeg, hogy olyat válasszunk, ami jobban tetszik. 

Az is teljesen rajtunk áll, hogy széles vagy vékony, esetleg gyémánttal díszített karikagyűrűt fogunk viselni. Mindenképpen a viselőjének tetsző gyűrűt érdemes választani, bár optikailag a hosszabb ujjakhoz a szélesebbek, a rövidebbekhez pedig vékonyabb karikagyűrűk illenek.

Végezetül egy jó tanács: mit tegyünk, ha allergiásak vagyunk a fémgyűrűkre?

Szerencsére az arany nem allergén anyag, így az irritáció esélye is meglehetősen kicsi. Ám ha ötvözetről van szó, akkor az ötvözőanyag (például a nikkel, amely a fehéraranyban található) már válthat ki allergiás reakciót.

Ha ilyen eset előfordulna, akkor palládiumos ötvözetet válasszunk, mert ez garantáltan irritációmentes karikagyűrű lesz.