Az arany ékszer hosszú távú befektetésként is megállja a helyét

Az arany mindig korrodáció-mentes marad, nem feketedik, nem fakul meg. Az arany, mint az ásatások során előkerült több ezer éves tárgyak és díszítő eszközök, ékszerek is mutatják, a történelemben igen régre visszanyúlóan képvisel jelentős értéket.

A világon egyik legismertebb nemesfém, amely nem csak kedvelt ékszeralapanyag, de fizetőeszközként is világszerte elfogadott.Az arany ékszerek nem csak szépségük által hordozhatnak értéket, de egy olyan mobilis tartalékot is képezhetünk általuk, amely országtól függetlenül, szinte bárhol mozgósítható, ha épp pénzre van szükségünk.

Befektetők által is kedvelt értékhordozó eszköz az arany

Értékes volta mélyen a kulturális hagyományokban gyökerezik, így egy olyan örökölhető tárgyi eszközt képvisel, amelynek nem csak eszmei értéke lehet jelentős. Teljen el akár mennyi idő is, mindig sokat fog nyomni a latban, mint cserealap.

Ráadásul törtarany formában is könnyen és gyorsan készpénzzé tehető. A befektetési ékszerarany többnyire azonban nem olyan míves ékszer, mint amelyeket a hölgyek az ékszerboltok kínálatában legtöbbször előnyben részesítenek, sőt, többnyire még csak drágaköveket sem tartalmaz.

A nagyobb mennyiségben vásárolt ékszer-aranyat érdemes széfben tartani, ötvözet tartalom alapján különválasztva. Az ötvözet aranytartalmát ékszereknél mindig karátban adják meg.

A színarany 24 karátos, ám általában az ékszereknél 14 vagy 18 karátos aranyötvözetekkel találkozhatunk, ám előfordulnak 8 karátos ékszer-aranyak is az üzletekben.

Az arany értéke válság idején jól megfigyelhetően emelkedik

Igen sokan használják az aranyat, mint menekülő befektetést. Válság idején ugyanis ez a nemesfém igen értéktartónak bizonyul már évszázadok óta. Jelenleg azonban a nemesfémek árát tekintve viszonylag nyugalom van.

Az ékszerüzletek pedig válságtól függetlenül, szebbnél-szebb arany ékszereket kínálnak, mint ahogy a Schmuck ékszerszalonok is arany karláncokat és karkötőket. A megvásárlásakor nem is biztos, hogy eszünkbe jut az a tény, hogy milyen értékmegőrző tárgynak is jutunk épp birtokába egy pecsétgyűrű-, vagy épp egy szép, míves, 18 karátos karkötő által.

Azonban ha kizárólag csak befektetési céllal szeretnénk aranyat vásárolni, inkább válasszuk a magas finomságú, 24 karátos (999 vagy 999,9%-os) befektetési aranyakat.