Fehérarany és ezüst ékszerek - mit fontos tudni róluk?

Míg az ezüst ékszer gyakrabban, addig a fehér arany (alacsony palládium és ezüst tartalma miatt) csak igen ritkán okoz allergiás bőrreakciókat. Az ezüst ékszerek sajátos tükrös-fémes szürkésfehér színe sokak által kedvelt. Az ezüst színe kiemeli a féldrágakövek, különösen a türkiz és a borostyán színeit.Az ezüst magas fénye azonban csak részben függ a polírozottságától, tükörfényes csillogását leginkább az adott ékszer készítése során felhasznált ötvöző-anyagok befolyásolják.

Miért ötvözik rézzel az ezüstöt?

Az ezüst, alapvetően egy rendkívül lágy és könnyen megmunkálható fém, ami kopik és deformálódik, így, hogy szilárdságát növeljék, rézzel szokták ötvözni.

A kész ékszerek finomságát ezért ezrelékben adják meg, tehát például egy 800-as ezüst ékszernek a tényleges ezüsttartalma 800 ezrelék, azaz 80%. (2016 óta hazánkban az előírás szerint csak 800‰, 835‰, 900‰ vagy 925‰ ezüsttartalom engedélyezhető.)

Ahhoz azonban, hogy az ezüst ékszerek tovább ellenálljanak a különböző fizikai és kémiai behatásoknak (pl. napi kézmosás, fürdés, gyógyfürdőzés) valamint a fényük is tartósan megmaradjon, azok ródium bevonattal való utólagos ellátását szokták javasolni.

Azon ezüst ékszerek viselése során, amelyek eleve ródiumozott felületűek, bizonyítottam csökkentek az allergiás reakciók kialakulásának esélyei.

Keressük a NEHITI fémjelét, ha kerülni akarjuk a nikkel tartalmat!

Az az ezüstből készült ékszer nem tartalmazhat nikkelt, amiben megtaláljuk a NEHITI (Nemesfém Hitelesítő Intézet) által beütött fémjelet. Azonban sajnos ugyanez nem mondható el egyes külföldi eredetű, behozott ezüst ékszerek esetében.

Érdemes tehát minőségi nemesfém ékszert hazai gyártóktól venni, például egy csodás nyakláncot a Schmuck Ékszerszalonból!

Bizonyos fémek esetén az irritáció jelentkezéséhez, és az I.-es vagy IV.-es típusú allergiás reakciók és autoimmun válaszreakciók kiváltásához elég akár pár mikrogramm mennyiség is, így például egyes fémtárgyakkal való már egészen minimális bőrkontaktus is gyulladást válthat ki. 

Miről ismerni fel a fémallergiát?

A viselt ékszerek kiváltotta fémallergia leggyakrabban a bőrön kivörösödő, viszkető, hámló, ekcéma jellegű bőrtünetek vagy aprócska hólyagok formájában jelentkezik. Súlyosabb esetben ezek a tünetek akár egész testre kiterjedően is megjelenhetnek.

A fémallergia jelenleg nem gyógyítható. Így sajnos azoknál, akiknél az egyes fémekkel szembeni allergia már kialakult egyetlen ténylegesen életre szóló „kezelési” megoldásként csak az adott fém elkerülése jöhet szóba.

A legismertebbek a kobalt, higany, berillium, platina, arany, iridium, indium, réz és króm fémallergiák, valamint a nikkel és a palládium fémallergia. E két utóbbi fémallergia igen gyakori előfordulását egyrészt a bőrrel érintkező nikkel tartalmú tárgyak sokfélesége (kapcsok, cipzárak, gombok, órák, bizsuk, stb.) valamint a két fém keresztallergiája okozhatja.