Javaslatok a nemesfém ékszerek tisztításához

Az otthoni ékszertisztítás az ékszerek állapotmegóvása mellett az egészségünk megőrzése miatt is szükséges. Nemesfém ékszereink ugyanis, főleg a gyűrűk és kőfoglalatos medálok, karkötők belsejében szennyeződések gyűlhetnek fel és rakódhatnak le.Ez a lerakodás nem csak a fémérzékenységhez hasonló tüneteket, kínzó viszketést, hámlást, bőrpírt, de akár ekcémát és súlyosabb esetben a bőr gennyes kisebesedését is okozhatják. Javasolt tehát az ékszereink rendszeres tisztítása, hiszen azok szépsége nagyban függ attól is, hogy mennyire viseljük az egyes daraboknak gondját.

Mivel tisztítsuk meg mindennapi használatú ékszereinket?

Elsődleges szabály a nemesfémekből készült ékszerek esetében, hogy kíméletesen, de hatékonyan végezzük azok tisztítását, vagyis soha ne próbáljuk megsúrolni agresszív vegyszerekkel, vagy súrolóporral.

Ahhoz, hogy újra csillogóvá varázsoljuk kedvenc ékszereinket, célszerű egyszerű folyékony mosogatószeres átmosást végezni, melyet polírozó-tisztító kendős átdörzsöléssel tehetünk teljessé.

Utóbbi művelethez a szükséges ékszertisztító folyadékok és kendők mind az ékszerboltokban mind az ötvösöknél külön beszerezhetőek. Ugyan a tisztító-polírozó kendő rendszeres használatával elkerülhető az ékszerek elszíneződése, bemattulása, azonban a karcolásokat még a leggondosabb otthoni karbantartással sem tudunk eltüntetni.

Milyen időközönként érdemes a nemesfémből készült ékszereinket tisztítani?

Otthon akár havonta is megtisztogathatjuk a legkedveltebb és így legtöbbször viselt gyűrűinket, nyakláncainkat, karkötőinket. Azonban mint már jeleztük, ezt tegyük kíméletesen, vagyis forró, mosogatószeres áztatással, átmosással és ne maró vegyszerekkel.

Bár igen elterjedt szokás különösen az ezüst ékszerek esetében a fogkrémmel és fogkefével történő megsúrolásuk, ezt mi mégsem ajánljuk, mert ugyan való igaz, hogy a feketés elszíneződést szépen eltünteti a fogkrém.

Azonban nem elsődlegesen a fogpaszta hatóanyaga az, ami ilyenkor dolgozik, hanem az abban található apró tisztító-szemcsék, amelyek gyakori használattal nem csak karcossá, de fakóvá is tehetik ékszereinket és ezen már csak az ékszerüzletekben, polírozással tudnak segíteni.  

Ékszertisztítás ékszerüzletben

A nemesacél, arany, ezüst és platina ékszereket szinte minden ékszerüzletben meg lehet tisztíttatni. Nemesfémből készült ékszerek políroztatását évente 2-3 alkalommal ajánljuk, különösképp azok számára, akik állandóan, vagy rendszeresen hordják ékszereiket, illetőleg azoknak, akik előnyben részesítik a köves ékszereket.

A köves, foglalatos ékszerek kényes jószágok, pont, mint a valódi gyöngyös ékszerek, ezeknek tisztítását lehetőleg mindig bízza szakértő kezekre. A féldrágaköveknek és a gyöngyöknek (azok lüszterének) ugyanis árthatnak egyes vegyszerek és mosás közbeni esetleges hirtelen hőmérséklet-változás is a kövek repedéséhez vezethet.

Ahhoz, hogy arany, ezüst és platina ékszereink szépsége sokáig megmaradjon, célszerű tehát rendszeresen tisztító-polírozó kendőkkel megtisztogatni őket, azonban a finom, apró karcolások eltüntetéséhez már jobb, ha ékszerész segítségét vesszük igénybe, aki valóban képes kincseink eredeti magas fényét polírozással visszaadni.