Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

A GYÉMÁNT A LÁNYOK LEGJOBB BARÁTJA – ÉS A BEFEKTETŐKÉ

A GYÉMÁNT A LÁNYOK LEGJOBB BARÁTJA – ÉS A BEFEKTETŐKÉ

A gyémánt ősidők óta kedvelt drágakő, méltán. Tisztasága, fénye, keménysége kiemeli az összes többi kő közül.

A gyémántköves gyűrűk és ékszerek mindig is a gazdagság egyértelmű jelei voltak. Gyémántot az ajándékozott szíve hölgyének, aki egyértelműen ki akarta fejezni, hogy nem csupán szereti, de valóban gondoskodni is fog róla.

A gyémánt több mint drágakő: egy egész iparág épült rá

Ami ilyen sokat ér, azzal sokan akarnak foglalkozni. Mivel sokan akarnak a gyémántból meggazdagodni, ezért sajnos többen is illegális módszereket alkalmaznak, kezdve a beszerzési forrástól a hamisításon át egészen a feketepiaci értékesítésig bezárólag.

Velük szemben már jó ideje léteznek az etikus gyémántkereskedők, akik rendkívül szigorú szabályozási és értékelési rendszert fogadtak el magukra nézve kötelezően.

Aki etikus forrásból vásárol, az biztos lehet benne, hogy pontosan azt kapja a pénzéért, amit kért, és nem például egy harmadosztályú követ – pláne cirkóniumot – az első osztályú gyémánt helyett.

Gyémántot csak megbízható helyről vegyünk

Éppen a rendkívüli értéke és keresettsége miatt gyémántot is ugyanúgy többféle helyről vehetünk, mint autót. Habár a szalonból, elismervényekkel, tiszta forrásból származó drágakő drágább, mint az illegálisan vásárolt, véres gyémánt, ám ezt a különbözetet nagyon is érdemes megfigyelni.

Gyémántot tehát megbízható, leinformálható, régóta a szakmában dolgozó eladótól érdemes vásárolni. Ilyen a Schmuck Ékszerszalon is, amely gyémánt-kínálatában a kisebb brillkövektől a szemkápráztató darabokig mindenféle gyémántot megtalálni.

Ékszerszalonjainkban Önnek lehetősége van külön gyémántok vásárlására. Kérjük, tekintse meg kínálatunkat online, mert a gyémántokat rendelésre tudjuk szállítani, teljes készlet, érthető okokból, nincs az üzleteinkben.

Mi határozza meg a gyémánt, mint drágakő és a gyémánt ékszerek értékét, árát?

A gyémánt éppen olyan sokféle lehet tisztaság, szín és csiszolhatóság terén, mint a legtöbb drágakő. Az egész világon elfogadott értékelési rendszerrel már csak azért is érdemes tisztában lenni, mert ennek köszönhetően biztosak lehetünk benne, hogy az egyes kövek értéke nem a vásárlás helyétől függ.  

A Schmuck Ékszerszalon gyémántkínálatának áttekintése és a kiszemelt brillkő megvásárlás előtt ismerje meg a 4C gyémánt osztályozás elemeit. Az ékszerekhez is felhasznált gyémánt értékét ezen 4C alapján határozzák meg:

1.       Cut (a gyémánt csiszolása),

2.       Color (a gyémánt színe),

3.       Clarity (a gyémánt tisztasága),

4.       Carat (a gyémánt tömege karátban).

A kínálatunkban szereplő gyémántok mindegyikénél az alábbi tulajdonságokat (példával szemléltetve) tüntetjük fel:

·         Certificate number: 3692390

·         Shape: Round

·         Size: 1.01

·         Color: G

·         Clarity: VS1

·         Cut: Excellent

·         Polish: Excellent

·         Symmetry: Excellent

·         Fluoresence: None

​A Certificate number a gyémánt nemzetközileg elfogadott tanúsítványa száma. A Shape a formát jelenti, ami jelen esetben kerek (Round).

A gyémánt leggyakoribb csiszolási formája az, amit briliánsnak nevezünk ez lényegében kerek alakot jelent. Ismert és elterjedt még a smaragdcsiszolás, ami egy csapott sarkú téglalap, a princess, vagy hercegnő, ami négyzet alakot takar, az ovális, és annak egy különleges formája, a Marquise vagy navette, azaz hegyes ovális.

Szintén kedvelt még, főként medáloknál a pendeloque, azaz körte, a briolett – csepp – és a szív alak is.

Ha a gyémánt nem csiszolható a fenti valamelyik szabályos vagy szimmetrikus alakra, akkor igyekeznek a lehető legtöbbet kihozni belőle. Ekkor születik az úgynevezett „fantázia csiszolás”.

A méret (Size) a karátot jelenti, a színnél (Color) a szabvány szerinti besorolás betűjelét írjuk. Itt érdemes megjegyeznünk, hogy a gyémántok leggyakoribb színe nem a víztiszta „fehér”, hanem a fekete és a barna – ezek teszik ki a bányászott gyémántok 70%-át!

Nemzetközileg háromféle színbeosztást használnak, ezek a HRD, a GIA és a CIBJO. Érdemi eltérés nincs az egyes besorolási osztályok között. Lényegét tekintve három csoportra oszthatók árnyalatok szerint a gyémántok: színesek, fehér árnyalatúak és barnák-feketék.

A gyémánt színei, a legritkábbtól a leggyakoribbig az alábbiak lehetnek:

·         piros

·         zöld

·         kék

·         rózsaszín

·         kanárisárga

·         fehér

·         sárgásfehér

·         sárga

·         barna

·         fekete

Mivel boltokba többnyire a fehér árnyalatúak kerülnek – a Schmuck Ékszerszalonban is ezek kaphatók –, következzenek az egyes osztályok neve és az azokon belüli betűkódok, amelyeket mi is alkalmazunk az egyes gyémántok tulajdonságainak felsorolásánál.

River: ez a legtisztább, első osztályú fehér szín.

·         D (Exceptional white+)

·         E (Exceptional white)

Top Wesselton: ez nagyon fehér, gyakorlatilag tiszta fehér.

·         F (Rare white+)

·         G (Rare white)

Wesselton: átlagosan fehér.

·         H (Wesselton)

Top Crystal: ez halványan árnyalt, enyhén elszíneződött fehér.

·         I (Top Crystal)

·         J (Crystal)

Top Cape / Faint Yellow: ez a színezett fehér gyémántokat jelöli.

·         K, L (Top Cape)

Cape / Faint Yellow: ez enyhén sárgás köveket jelent.

·         M (Cape)

·         N (Low Cape)

Very Light Yellow: ez halványan színezett sárga.

·         N - R közötti betűkódok

Light Yellow / Yellow: ez gyengén sárga és sárga gyémántok jelölésére szolgál.

·         S -Z közötti betűkódok

A Clarity a kő tisztaságát jelenti, azt, hogy a színe mennyire egyenletes és tartalmaz-e zárványokat. Ezeket a gyémántcsiszolók tízszeres nagyítás alatt vizsgálják, ami a vágás és csiszolás miatt fontos elsődlegesen. A Clarity-nél alábbi értékek szerepelhetnek:

·         IF (Internally Flawless): kifogástalan, zárványmentes, azaz tízszeres nagyítás alatt sem vehető benne észre semmiféle zárvány.

·         VVS  - VVS 1, VVS 2 (Very Very Small Inclusions): Szó szerint azt jelenti, hogy nagyon-nagyon kis zárványok fordulhatnak elő a gyémántban, amiket tízszeres nagyítás mellett is nehéz észrevenni.

·         VS - VS 1, VS 2 (Very Small Inclusions): azaz „nagyon kis zárványok”, amelyeket csak tízszeres nagyítás mellett lehet látni.

·         SI  - SI 1, SI 2  (Small Inclusions): „kis zárványok”, amiket szabad szemmel még nem lehet látni (tehát bármilyen ünnepi eseményen nyugodtan viselhető). A hibák és természetes szennyeződések csak tízszeres nagyító alatt jönnek elő.

·         P1 (Piqué): közepes zárványok, szabad szemmel éppenhogy észrevehető

·         P2: a zárványok már szabad szemmel is láthatók és befolyásolják a gyémánt ragyogását

·         P3: Nagyobb és számszerűleg több zárvány, szabad szemmel is könnyedén észrevehetőek.

A vágás (Cut), a csiszolás (Polish) és a szimmetria (Symmetry) minden esetben kitűnő (Excellent) az Önre váró gyémántok esetében.

A csiszolás (és fényezés) során válik a gyémánt igazi brillkővé. Az eljárások célja, hogy előhozzák a drágakőből annak rejtett szépségeit, valódi tüzét, illetve a színszórását a legjobban érvényre juttatják. A  webáruházunk kínálatában Önre várnak a szemkápráztató gyémántok, amelyek az Ön, esetleg a párja szépségét hivatottak emelni!